"When you can measure what you are speaking about, and express it in numbers, you know something about it; but when you cannot express it in numbers, your knowledge is of a meagre and unsatisfactory kind; it may be the beginning of knowledge, but you have scarcely, in your thoughts, advanced to the stage of science, whatever the matter may be."
Lord Kelvin

Hogyan jutottunk idáig? A tudomány szabadsága egy illiberális államban: a CRCB elleni per

 

2019 április 26

Tóth István János: Hogyan jutottunk idáig? A tudomány szabadsága egy illiberális államban: a CRCB elleni per. Working Paper Series: CRCB-WP/2019:1, Budapest: CRCB

Az alábbi tanulmányban egy abszurd történettel foglalkozunk: a magyar állam egy intézménye, a Közbeszerzési Hatóság által egy tudományos műhely (CRCB) ellen indított bírósági eljárás részleteit ismertetjük, helyezzük szélesebb kontextusba és kommentáljuk. A történet szerint egy állami intézmény megtámad egy független kutatóműhelyt egy tudományos publikációja miatt, mert jó hírnevének megsértéseként értelmezi a publikációban alkalmazott módszereket, és az ebben megfogalmazott őt ért kritikus állításokat.  Az ügyhöz hozzátartozik az a kontextus is, amelyben ez az eseménysor létrejött: az  adott intézmény sajátos elképzelése a jó államról és a kutatói szabadságról, az ügy történelmi előképei, és általában a tudomány szabadságának helye a mai Magyarországon — ezek mind-mind részei ennek a történetnek.

A történeti hitelesség miatt, azért, hogy mindenki előtt világos legyen e történet abszurditása,  a perrel kapcsolatos fontosabb dokumentumokat (a felperes keresete, a bírósági meghagyás, a bírósági végzések, az ügyvédi felszólító levél) nyilvánosságra hozzuk a tanulmány mellékleteként. Ezen túl felsoroljuk azokat az újságcikkeket is – kizárva a mai kormányzatot támogató média személyeskedő, lejárató cikkeit – amelyek végigkísérték ezt a történetet.

A CRCB rövid közleménye magyar nyelven (pdf)
A CRCB közleménye angol nyelven (pdf)
A CRCB közleménye angol nyelven (2018. október 17.)
A CRCB közleménye angol nyelven (2018. szeptember 24.)

A tanulmány magyar nyelven (pdf)

Dokumentumok:

A Közbeszerzési Hatóság keresete a CRCB ellen (pdf)
Bírósági végzések : első, második, harmadik, negyedik, ötödik;
A bírósági meghagyás (pdf)
Ügyvédi felszólító levél (pdf)

 

Újságcikkek:

index.hu: 2019. április 25.
index.hu: 2019. április 24.