"When you can measure what you are speaking about, and express it in numbers, you know something about it; but when you cannot express it in numbers, your knowledge is of a meagre and unsatisfactory kind; it may be the beginning of knowledge, but you have scarcely, in your thoughts, advanced to the stage of science, whatever the matter may be."
Lord Kelvin

A CRCB közleménye az ellene indított perről és a per dokumentumai

 

2019 szeptember 5.

 

Az alábbiakban a magyar állam egy intézménye, a Közbeszerzési Hatóság (KH) által egy tudományos műhely (CRCB) ellen indított bírósági eljárás részleteit ismertetjük. A KH, azaz egy állami intézmény, megtámadott egy független kutatóműhelyt egy tudományos publikációja miatt, mert jó hírnevének megsértéseként értelmezte a publikációban alkalmazott módszereket, és a publikációban megfogalmazott, az állami intézményt ért kritikus állításokat. Az ügyhöz hozzátartozik az a kontextus is, amelyben ez az eseménysor létrejött: az adott intézmény sajátos elképzelése a jó államról és a kutatói szabadságról, az ügy történelmi előképei, és általában a tudomány szabadságának helye egy illiberális demokráciában, a mai Magyarországon — ezek mind-mind részei ennek a történetnek. A történeti hitelességért és, hogy mindenki előtt világos legyen e történet abszurditása, az alábbiakban a perrel kapcsolatos minden fontosabb dokumentumot (a felperes keresete, a bírósági meghagyás, bírósági végzések, az ügyvéd felszólító levele, a CRCB, mint alperes igazolási kérelme, ellentmondása és ellenkérelme, stb.) nyilvánosságra hozunk.

 

A CRCB közleménye magyar nyelven, 2019. szeptember 5. (pdf)

 

Dokumentumok (időrendi sorrendben)

Ahol szükséges volt, a per dokumentumait anonimizáltuk.

[1] A Fővárosi Törvényszék végzése a Közbeszerzési Hatóság keresetének elutasításáról, 2018. július 16.
(pdf).

[2] A Fővárosi Törvényszék végzése a Közbeszerzési Hatóság keresetének elutasításáról, 2018. szeptember 25. (pdf).

[3] A Fővárosi Törvényszék végzése a Törvényszék 3. sorszám alatti végzésének jogerőre emelkedéséről, 2018. december 6. (pdf).

[4] A Közbeszerzési Hatóság keresete, 2018. november 23. (pdf).

[5] A Fővárosi Törvényszék végzése a Közbeszerzési Hatóság keresetéről amiben felhívja a CRCB-t, mint alperest, hogy a kézbesítésről számított 45 napon belül terjesszen elő írásbeli ellenkérelmet, 2018. december 19. (pdf).

[6] A Fővárosi Törvényszék által kibocsátott bírósági meghagyás, 2019. március 5. (pdf).

[7] A Fővárosi Törvényszék végzése a bírósági meghagyás jogerőre emelkedéséről, 2019. március 28.  (pdf).

[8] Ügyvédi felszólítás, 2019. április 16. (pdf)

[9] A CRCB igazolási kérelme, ellentmondása és írásbeli ellenkérelme, amelyet benyújtott a Fővárosi Törvényszékre, 2019. április 30. (pdf)

[10] A CRCB cégkapumegbízott nyilatkozata, 2019. április 30. (pdf)

[11] A Fővárosi Törvényszék végzése a CRCB igazolási kérelmének és ellentmondásának elutasításáról, 2019. május 13. (pdf).

[12] A CRCB fellebbezése a Fővárosi Törvényszék végzése ellen, 2019. május 16. (pdf).

[13] A Fővárosi Ítélőtábla végzése a CRCB fellebbezésének elutasításáról, 2019. július 10. (pdf).

 

A CRCB az üggyel kapcsolatos eddigi sajtóközleményei (időrendi sorrendben):

[PR1] Sajtóközlemény angol nyelven, 2018. szeptember 24. (pdf)

[PR2] Sajtóközlemény angol nyelven, 2018. október 17. (pdf)

[PR3] Sajtóközlemény angol nyelven, 2018. november 14. (pdf)